Blog
Kupi Kivilaks
Kupi online

Kako poboljšati lošu probavu u trudnoći?

Kako poboljšati probavu u trudnoći? - Kivilaks

Probavni problemi javljaju se od rane trudnoće i neugodniji su kako trudnoća odmiče. Dolazi do usporavanja kretanja crijeva (peristaltike) radi povećanog lučenja hormona progesterona i relaksina koje naš organizam proizvodi.

Osim usporavanja probave u trudnoći, pojačano lučenje ovih hormona je povezano i s pojavom vjetrova. Nelagoda koja prati navedene tegobe kroz trudnoću ima i jednu dobru odliku. Omogućena je veća iskoristivost hranjivih sastojaka iz hrane, a korisna je za Vaše dijete.

 

Neugodan osjećaj u gornjem dijelu trbuha nakon jela koji se javlja u sve češćim intervalima kako trudnoća odmiče. Manifestira se kroz žgaravicu, težinu u abdomenu, osjećaj sitosti.., uz sve to i lošu probavu u trudnoći.

 

To su uobičajeni pratitelji trudnoće, ali neugodni.

 

MOŽEMO LI IH SPRIJEČITI?

Navedene smetnje javljaju se češće u drugom dijelu trudnoće. Rast i veličina fetusa, ostavlja sve manje i manje prostora za želudac i ostale organe koji sudjeluju u probavi.

Pojednostavljeno, mjesto u trbušnoj šupljini u kojoj je smješten želudac, koji je namijenjen primanju hrane i probavi, sada skoro da i nema mjesta. Trudnoća napreduje iz tjedna u tjedan, te rezultira pomicanjem želuca i crijeva i izaziva određenu nelagodu, ali i probleme u probavi.

Kako beba raste treba sve više mjesta, pritišće želudac, crijeva i mjehur-Kivilaks

Kako beba raste treba sve više mjesta, pritišće želudac, crijeva i mjehur-Kivilaks

Jutarnja mučnina je u početku trudnoće, dok je problem sa žgaravicom pratitelj drugog dijela trudnoće. Ona se javlja kada sfinkter, koji odvaja želudac od jednjaka, popusti uslijed pritiska i omogući kiselini iz želuca da dođe do jednjaka.

 

Ponekad čak i djelomično probavljena hrana „pokušava izaći“. To je i najčešći razlog povraćanju u drugom dijelu trudnoće.

 

 

KAKO MOŽEMO USKLADITI PROCESE U ORGANIZMU, PROBAVU I GLAD?

Uzrok loše probave u trudnoći moramo tražiti, kao i kod drugih ljudi, u višku hrane koju unosimo u organizam. Pretjerivanje s jelom i konzumacija teške i začinjene hrane vjerojatno će izazvati bol i žgaravicu, a često i mučninu.

Izbjegavajte začinjenu hranu jer izaziva probavne smetnje-Kivilaks

Izbjegavajte začinjenu hranu jer izaziva probavne smetnje-Kivilaks

Podijelit ćemo s vama korisne savjete za „uštimavanje“ loše probave u trudnoći.

 

Prvenstveno moramo voditi računa o izbjegavanju prekomjernog debljanja koje uzrokuje veći volumen želuca, a onda nastaju i ostale neugodnosti.

Tijelo želi lakšu i osvježavajuću hranu. Odmah će Vam pokazati da nije najsretnije s teškim obrokom i prekomjernom masnoćom. Začinjena jela, pržena..., glavni su uzrok neugode u gornjem dijelu trbuha. Izbjegavajte takvu hranu.

Pržena hrana izaziva bol u gornjem dijelu trbuha-Kivilaks

Pržena hrana izaziva bol u gornjem dijelu trbuha-Kivilaks

Tijekom trudnoće nemojte se voditi izrekom „jedem za dvoje“ jer za tim nema potrebe. Nemojte gladovati, ali jedite manje tijekom obroka, ali više puta dnevno.

 

Uvedite nekoliko zdravih međuobroka nastojeći da budu zdravi i cjeloviti (izbjegavajte rafiniranu i prerađenu hranu).

Kako bi olakšali želucu posao i rasteretili sebe osjećaja težine u gornjem dijelu trbuha, žvačite hranu što više.

 

Mehaničko usitnjavanje hrane u ustima je prvi dio probavljanja hrane. U ustima dolazi do izlučivanja sline koja vlaži i pomaže usitnjavanju hrane. Kada u želudac dođe dobro usitnjena hrana njegov posao je usmjeren na razgradnju hrane sokovima, a ne na usitnjavanje hrane.

Kivilaks pomaže probavnim enzimima u razgradnji hrane

Kivilaks pomaže probavnim enzimima u razgradnji hrane

Hidratacija organizma je vrlo bitna. Preporuka je da uz obrok ne pijete dosta tekućine jer dolazi do razrjeđivanja želučanih sokova koji trebaju usitniti hranu. Izbacite gazirana i umjetno zaslađena pića. Ona su veliki uzročnik nadutosti.

Nakon glavnih obroka u danu, poželjno je da otići u laganu šetnju kako biste imali bolju probavu u trudnoći, a i osjećaj koji će Vas pratiti bit će pozitivan. Nakon šetnje se opustite sjedeći s podignutim nogama.

Šetnja i opuštanje pomažu probavi i Vašim crijevima-Kivilaks

Šetnja i opuštanje pomažu probavi i Vašim crijevima-Kivilaks

Nekoliko sati prije spavanja, večerajte. Odlazak u krevet odmah nakon jela nije dobar za probavu. Ranijim obrokom, probava postaje lakša i nismo toliko usredotočeni na nju kao kada odmah idemo leći. Lagana večera i opuštanje neka bude uvriježen način kako završiti dan.

 

U drugom dijelu trudnoće, preporučuje se prevenirati zatvore i teže probavne probleme koristeći pripravke kojima reguliramo probavne procese, ali na prirodan način.

Pripravci s povećanim udjelom enzima i topljivih vlakana odličan su izbor jer pomažete razgradnji unesene hrane. Bolja je iskoristivosti hranjivih vrijednosti, a ujedno vlaknima pomažete omekšati stolicu i olakšati pražnjenje crijeva.

Kivilaks je prirodna pomoć probavi u trudnoći

Kivilaks je prirodna pomoć probavi u trudnoći

Preporuke koje smo naveli može pratiti i Vaš partner jer to su savjeti kako kvalitetno i odgovorno voditi i usmjeravati prehranu i navike s ciljem olakšavanja probave.

Ako su nelagoda i smetnje u gornjem dijelu trbuha izraženije i ometaju Vam svakodnevni život, posavjetujte se s liječnikom. Žgaravica može biti u velikoj mjeri neugodna i može utjecati na Vaše opće stanje. Liječnik će preporučiti odgovarajući antacid kojim će se smanjiti nelagoda i bol.

Probleme s lošom probavom u trudnoći ne bi trebali spriječiti majku da se zdravo hrani jer će tako i beba uredno napredovati.

Kao zaključak navodimo, probavni problemi u trudnoći najčešće nisu ozbiljan zdravstveni problem i mogu se regulirati i smanjiti. Oni ne bi trebali utjecati na bebu, osim ako nisu popraćeni gubitkom kilograma, teškoćom gutanja ili drugim simptomima koji su izraženiji. Tada trebate otići liječniku.

© MF HERBA d.o.o. Sva prava pridržana.
Sitemap
Podaci o tvrtki | Prilog
Zaštita privatnosti
herba-croatica.hr
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati ovdje PostavkePrihvati sve
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati
ovdje
Ovi kolačići neophodni su kako bi stranica ispravno funkcionirala i ne mogu biti isključeni. Takvi podaci nužni su za ispravno funkcioniranje stranice i skupljaju se u vašem internetskom pregledniku te za njih nije potrebna privola. U slučaju da ih blokirate u pregledniku koji koristite, neki dijelovi stranice neće ispravno raditi.
Pomoću analitičkih kolačića brojimo posjete i aktivnosti na stranici te nam ta vrsta kolačića omogućava mjerenje i slijedom toga poboljšavanje rada naše web stranice. Pomažu nam da dobivamo informacije na koji način korisnici koriste našu stranicu što nam pomaže da je optimiziramo s ciljem da korisnici lakše dolaze do potrebnih sadržaja.
Prihvati sve