Blog
Kupi Kivilaks
Kupi online

Osjećate nadutost u prvom tromjesečju trudnoće?

Osjećate nadutost u prvom tromjesečju trudnoće? - Kivilaks

Uz sve ostale simptome trudnoće, dugotrajna nadutost obično se ne spominje dovoljno, iako zna izazvati brojne probleme trudnicama. Saznajte kako ju jednostavno riješiti!

Nadimanje trbuha posve je prirodna pojava i normalan probavni proces, prilikom kojega se oslobađa višak probavnih plinova. Svatko od nas barem je jednom pojeo neku hranu koja mu je izazvala osjećaj nadutosti, koji obično ne potraje dugo.

 

Međutim, trudnice, pogotovo u prva tri mjeseca trudnoće, izrazito često pate od ovog problema. U tom slučaju, javlja se osjećaj napuhnutosti, trbuh se stišće i dolazi do čestih puštanja vjetrova, što izaziva neugodne situacije.

 

Mlade trudnice, koje možda još nisu ni svjesne da je to normalna pojava, radi toga znaju izbjegavati odlazak u javnost. Srećom, postoje provjereni načini za rješavanje problema nadutosti.

Čimbenici koji potiču razvoj nadutosti u trudnoći

Vjetrovi u trudnoći javljaju se u obliku plinova kada naše crijevne bakterije razgrađuju hranu.

 

Uglavnom su  prisutni plinovi dušik, ugljikov dioksid (CO2) i ugljikov monoksid (CO). Kod osoba s  normalnom probavom, većina ovih plinova izbaci se bez problema. Međutim, budući da je u trudnoći rad crijeva nešto usporeniji, dolazi do grupiranja bakterija koje proizvode dodatne plinove.

Nadutost i mučnina podrazumijevaju se u trudnoći - Kivilaks

Nadutost i mučnina podrazumijevaju se u trudnoći - Kivilaks

Trudnice najprije moraju naučiti prepoznati koji su uobičajeni uzroci osjećaja nadutosti, kako bi se mogle nositi s njima. 

 

Izdvojili smo one najčešće:

 • Prehrana

U prvom dijelu trudnoće trudnicama se mijenja cijeli hormonski sastav, što utječe na njihovu želju za konzumiranjem određene hrane. Ako ta hrana nije izbalansirana i uključuje dosta „junk food-a“, često izazove osjećaj napuhanog želuca i nadutosti u ranoj trudnoći.

 

 • Hormoni

Tijekom trudnoće hormon progesteron igra važnu ulogu u omogućavanju djetetovog rasta. Njegova zadaća je opuštanje gastrointestinalnih mišića kako bi se maternica mogla proširiti i omogućiti prostor za rast djeteta. 

 

S druge strane, ova pojava ima i negativni aspekt. Naime, širenje maternice dovodi do usporavanja probave te stvaranja dodatnih plinova u crijevima. Upravo ti plinovi odgovorni su za osjećaj nadutosti u prvom tromjesečju trudnoće. Osim nadutosti, javljaju se još poneki simptomi, poput nerealnog osjećaja sitosti, zatvora ili bolova u želucu.

Zbog lučenja progesterona, probava kod trudnica znatno je usporena i hrani treba oko 30 % više vremena da prođe kroz crijeva. Ovo omogućava plinovima potrebno vrijeme za pojačani razvoj, uzrokujući osjećaj nadutosti.

Osim nadutosti, javljaju se još poneki simptomi, poput nerealnog osjećaja sitosti, zatvora ili bolova u želucu - Kivilaks

Osim nadutosti, javljaju se još poneki simptomi, poput nerealnog osjećaja sitosti, zatvora ili bolova u želucu - Kivilaks

 • Uzimanje nadomjestaka željeza

Budući da im dijete crpi zalihe željeza iz organizma, trudnicama se obično preporučuje uzimanje nadomjestaka, kako bi održale normalnu razinu željeza. Osim toga, neke trudnice uzimaju željezo i unaprijed, računajući da će im porod potrošiti većinu zaliha. Jedna od nuspojava uzimanja željeza je što dovodi do povećanja količine plinova, a samim time i do jake nadutosti u trudnoći. Herba Fe sadrži prirodni oblik željeza koji ne izaziva probavne tegobe i mučnine. 

Herba Fe sadrži željezov pidolat koji ne uzrokuje probavne tegobe - Kivilaks

Herba Fe sadrži željezov pidolat koji ne uzrokuje probavne tegobe - Kivilaks

 • Smanjena tjelesna aktivnost

Ako je trudnici odmah na početku trudnoće uočen nekakav faktor rizika, liječnik obično preporuči mirovanje. Smanjenje tjelesne aktivnosti, odnosno povećano ležanje, bitan je čimbenik koji pridonosi osjećaju nadimanja trbuha.

Kada je vrijeme za posjet liječniku radi nadutosti?

U velikoj većini slučajeva, ova pojava je bezopasna i ne iziskuje odlazak liječniku. U onim rijetkim slučajevima, nadutost može biti jedan od simptoma drugih bolesti, poput sindroma iritabilnog crijeva. Ako je nadutost praćena i drugim simptomima, preporučuje se posjet liječniku, kako biste otklonili sumnje.

 

Simptomi nadutosti obično su najjači u prvom tromjesečju trudnoće, upravo zbog povećanog lučenja progesterona. Kako trudnoća odmiče, tako se i količina plinova smanjuje.

 

Ako je dijete nešto veće od očekivanog ili zauzme neuobičajen položaj koji pritišće crijeva, trudnice mogu očekivati  i duže trajanje ovog osjećaja.  Srećom, osim posjeta liječniku, postoje brojni načini kako olakšati simptome nadutosti kod kuće.

11 preporuka kako smanjiti nadutost u trudnoći

 • Izbjegavajte gazirana pića

Iako možda žudite za nekim od popularnih gaziranih pića, budite svjesni da ćete time samo stvoriti dodatan problem svom organizmu. Mjehurići iz gaziranih pića, koji su zapravo ugljikov dioksid, naštetit će Vašoj probavi i pojačati osjećaj nadimanja. Umjesto toga, odlučite se za običnu vodu ili čaj na biljnoj bazi. Kamilica ili komorač izvrstan su odabir zbog svog antispazmodičnog djelovanja.

 • Pratite unos hrane kroz određeni vremenski period

Ako ste u mogućnosti, dobra ideja je zapisivati sve što pojedete kroz 10-ak dana, kako biste naučili koja hrana Vam teško pada na želudac. Osim toga, tako ćete biti svjesni unosite li pravilan omjer makronutrijenata bitnih za razvoj Vašeg djeteta.

 

 • Uzmite vremena za jelo

Nikako nemojte jesti u žurbi, već odvojite dovoljno vremena da uživate u obroku. Tako nećete progutati višak zraka, koji bi doveo do podrigivanja i osjećaja nadutosti u trudnoći. Pažljivo prožvačite hranu prije nego ju progutate.

Uživajte u hrani i jedite više manjih obroka tijekom trudnoće - Kivilaks

Uživajte u hrani i jedite više manjih obroka tijekom trudnoće - Kivilaks

 • Jedite redovitije i manje obroke

Vaš probavni sustav je uvelike opterećen postojanjem drugog organizma u Vama i pomicanjem organa. Veliki obroci mogu dodatni opteretiti probavni trakt i uzrokovati neugodne osjećaje u trbuhu. Podijelite planirane velike obroke na više manjih. Osim toga, dobra ideja je konzumirati laganija jela, što je pogotovo bitno prije odlaska na spavanje.

 

 • Nemojte zanemariti tjelovježbu

Svakodnevna tjelovježba čini čuda za probavni sustav, olakšavajući preradu hrane koju unesete. Naravno da nećete nastaviti trenirati kao prije trudnoće, međutim čak i šetnja od 30 - 40 minuta dnevno uvelike će doprinijeti organizmu. Ako osjećate neke poteškoće, prije planiranja tjelesne aktivnosti, obavezno se konzultirajte s liječnikom.

Svakodnevna tjelovježba u trudnoći djeluje blagotvorno na Vaš probavni sustav - Kivilaks

Svakodnevna tjelovježba u trudnoći djeluje blagotvorno na Vaš probavni sustav - Kivilaks

 • Pijte puno vode

Pravilna hidratacija organizma vrlo je bitna za vrijeme trudnoće. Otprilike 2,5 l tekućine bi bilo optimalno kako biste izbjegli zatvor, nadutost i ostale negativne simptome u trudnoći. Bitno je napomenuti da pijenje vode tijekom jela nije preporučljivo.

U trudnoći je bitno dovoljno piti tekućine jer je to važno za normalno funkcioniranje probave - Kivilaks

U trudnoći je bitno dovoljno piti tekućine jer je to važno za normalno funkcioniranje probave - Kivilaks

 • Izbacite umjetne zaslađivače iz jelovnika

Normalni ljudski organizam ne može preraditi velike količine umjetnih zaslađivača, koji se nalaze u slatkišima i bezalkoholnim pićima. U trudnoći, tolerancija na zaslađivače je još i niža. Ako pretjerate, budite sigurni da ćete izazvati nadutost i bolove u trbuhu.

 

 • Nemojte žvakati žvakaće gume

Koliko god  ovo možda zvuči banalno, iznimno je štetno za Vas za vrijeme trudnoće. Naime, dok žvačete žvakaću gumu, konstantno gutate zrak, a taj višak zraka nije potreban Vašem trbuhu. Ako imate ovu naviku, potrudite se postepeno ju smanjivati dok ne uspijete potpuno prestati. Dobar nadomjestak je neka od zdravih grickalica za kojom možete posegnuti kad Vas uhvati želja za žvakaćom gumom.

 

 • Unesite dovoljno vlakana u organizam

Zadatak vlakana je poticanje probave i osiguravanje optimalnog pražnjenja crijeva te ih morate uvrstiti u prehranu. Povrće i cjelovite žitarice obično su dobar izvor. No, budite svjesni da određene namirnice koju su bogate vlaknima (npr. luk i poriluk) potiču stvaranje plinova u organizmu.

 

Nikako nemojte jesti sirovo povrće, već ga obavezno prokuhajte prije konzumacije. Najsigurniji način da u organizam unesete prehrambena vlakna koja neće naškoditi Vašem želucu je da se odlučite na neki dodatak prehrani.

 

Dodaci prehrani na bazi voća, poput šljive ili kivija osigurat će pravi omjer topljivih i netopljivih vlakana. Osim toga, tako ćete unijeti prebiotike, koji su hrana za dobre bakterije u Vašim crijevima.

Kivilaks je potpuno prirodan sirup za lakšu probavu u trudnoći

Kivilaks je potpuno prirodan sirup za lakšu probavu u trudnoći

 • Masaža trbuha i topla kupka mogu olakšati simptome

Masaža trbuha nakon tople kupke može pomoći u olakšavanju problema s jakom nadutosti u trudnoći. Lagano masirajte područje oko pupka u smjeru kazaljke na satu.

 • Nemojte se ustručavati ispuštati vjetrove u trudnoći

Iznimno je bitno dati oduška pritisku u crijevima. Nemojte dozvoliti da Vam bude neugodno radi toga, već mislite na olakšanje simptoma nadutosti. Ako ste ipak stidljivi, nađite mjesto sa strane na kojem možete ispustiti vjetrove bez neugode.

Trudnoća se s razlogom naziva „drugim stanjem“. Ženino tijelo tada prolazi kroz razne promjene i većina ih nije nimalo ugodna. Plinovi koji se nakupljaju u crijevima i nadutost povezana s njima nešto je o čemu nitko ne voli puno razgovarati.

 

Slijedite spomenute savjete kako biste olakšali simptome nadutosti za vrijeme trudnoće.

Budući da se plinovi koji uzrokuju nadutost skupljaju u crijevima, najbitnija zadaća Vam mora biti osigurati stabilnost crijevne mikroflore putem prirodnih dodataka prehrani pogodnih za trudnice.

© MF HERBA d.o.o. Sva prava pridržana.
Sitemap
Podaci o tvrtki | Prilog
Zaštita privatnosti
herba-croatica.hr
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati ovdje PostavkePrihvati sve
Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Možete odabrati korištenje svih kolačića (Prihvati sve) ili odabrati koje želite u postavkama. Više o kolačićima i Politici privatnosti možete pročitati
ovdje
Ovi kolačići neophodni su kako bi stranica ispravno funkcionirala i ne mogu biti isključeni. Takvi podaci nužni su za ispravno funkcioniranje stranice i skupljaju se u vašem internetskom pregledniku te za njih nije potrebna privola. U slučaju da ih blokirate u pregledniku koji koristite, neki dijelovi stranice neće ispravno raditi.
Pomoću analitičkih kolačića brojimo posjete i aktivnosti na stranici te nam ta vrsta kolačića omogućava mjerenje i slijedom toga poboljšavanje rada naše web stranice. Pomažu nam da dobivamo informacije na koji način korisnici koriste našu stranicu što nam pomaže da je optimiziramo s ciljem da korisnici lakše dolaze do potrebnih sadržaja.
Prihvati sve